Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

41 Pages«<394041
Pitanja za LL
Dado A.
#801 Posted : 23. svibnja 2026. 21:15:18(UTC)
Rank: Libellus

chibi wrote:
Kao Što Dado A. kaže, mislim da je u pitanju više lettering u stripu i praćenje oblačića, nego išta drugo. Baš ovih dana čitam Bookglobeove Asterixe i dosta riječi "nepotrebno" rastavljeno. Ali kad malo bolje pogledam, rastavljene su zbog estetike izgleda tog teksta u oblačiću. Jer kad usporedim sa Asterixima od Izvora ima puno više skraćivanja riječi. U izvorima je jako malo skraćivanja, ali zato neki oblačići imaju dugačak 1. red, jednu riječ u 2. i dugačak 3. red i ispada pola oblačića prazno. Ili su u oblačićima s više teksta svi rdovi podjednako dugi, pa ispada da su tu mogli staviti kvadrat nego oblačić da ne bude prazno i da se vidi više crteža.

Kao recimo u ovim slikama Zagora: 1. i 6. slika u malom oblačiću je tekst "Tisuću mu skalpova!" i gornji i donji red su kraći od srednjeg i samim tim tekst prati oblik oblačića i iskorištava više njegove površine. Da je rastavljeno kao "Tisuću mu skal-pova!" onda bi sva tri reda bila podjednake duljine, ali bi sa strane u oblačiću više praznog mjesta i izgledalo bi malo čudno. I 7. Slika riječ "skalpova" je isto skraćena kao "skalp-ova" i zbog toga tekst u oblačiću ima slično sužavanje u redovima 3. i .4 naspram reda iznad (2. i 3.). Da su suzili 3. red onda bi 3. i 4. red bili podjednako dugi, ali bi bili dosta kraći nego 2. red i to bi više bolo u oči.

To je to.
CheddarBob
#802 Posted : 25. svibnja 2026. 18:12:11(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Man
chibi wrote:
u ovim slikama Zagora: 1. i 6. slika u malom oblačiću je tekst "Tisuću mu skalpova!" i gornji i donji red su kraći od srednjeg i samim tim tekst prati oblik oblačića i iskorištava više njegove površine. Da je rastavljeno kao "Tisuću mu skal-pova!" onda bi sva tri reda bila podjednake duljine, ali bi sa strane u oblačiću više praznog mjesta i izgledalo bi malo čudno. I 7. Slika riječ "skalpova" je isto skraćena kao "skalp-ova" i zbog toga tekst u oblačiću ima slično sužavanje u redovima 3. i .4 naspram reda iznad (2. i 3.). Da su suzili 3. red onda bi 3. i 4. red bili podjednako dugi, ali bi bili dosta kraći nego 2. red i to bi više bolo u oči.

Šališ se? Smile

Ako ćemo baš mak na konac:

- na prvoj bi slici, da je pravopisno pravilno rastavljeno ("skal- pova"), srednji (najduži) red i dalje ostao najpopunjenij, a u posljednjem bi barem bila smanjena bjelina
- [na drugoj i trećoj nema rastavljanja]
- na četvrtoj slici bi treći red bio kraći za neznatnih 1/9 znakova (računam i razmak), a u četvrtom bi se opet popunila ista ona bjelina iz prvog slučaja
- [na petoj nema rastavljanja]
- na šestoj ponovno: srednji red ionako ostaje najpopunjeniji, a u posljednji glatko, bez ikakve gužve, upada "p"
- na sedmoj: ista priča (sad se već pitam gledamo li iste slike Smile)
- na osmoj: najbolji primjer dosad, pritom u suprotnosti s onim o čemu pišeš: u prvom redu, u kojem je manje prostora, više je teksta, a u drugom, s više prostora - manje teksta! Pravilno rastavljanje ovdje bi čak i doprinijelo grafičkoj estetici.

To što je ZoranC napisao očito je slučaj, jer ako su svi primjeri (ovdje prikazanih 5/5) odrađeni na identičan način, ne bih rekao da je riječ o prilagodbi, nego o obrascu.
SZOCK
ZoranC
#803 Posted : 25. svibnja 2026. 23:26:34(UTC)
Rank: Često prisutan

CheddarBob wrote:
chibi wrote:
u ovim slikama Zagora: 1. i 6. slika u malom oblačiću je tekst "Tisuću mu skalpova!" i gornji i donji red su kraći od srednjeg i samim tim tekst prati oblik oblačića i iskorištava više njegove površine. Da je rastavljeno kao "Tisuću mu skal-pova!" onda bi sva tri reda bila podjednake duljine, ali bi sa strane u oblačiću više praznog mjesta i izgledalo bi malo čudno. I 7. Slika riječ "skalpova" je isto skraćena kao "skalp-ova" i zbog toga tekst u oblačiću ima slično sužavanje u redovima 3. i .4 naspram reda iznad (2. i 3.). Da su suzili 3. red onda bi 3. i 4. red bili podjednako dugi, ali bi bili dosta kraći nego 2. red i to bi više bolo u oči.

Šališ se? Smile

Ako ćemo baš mak na konac:

- na prvoj bi slici, da je pravopisno pravilno rastavljeno ("skal- pova"), srednji (najduži) red i dalje ostao najpopunjenij, a u posljednjem bi barem bila smanjena bjelina
- [na drugoj i trećoj nema rastavljanja]
- na četvrtoj slici bi treći red bio kraći za neznatnih 1/9 znakova (računam i razmak), a u četvrtom bi se opet popunila ista ona bjelina iz prvog slučaja
- [na petoj nema rastavljanja]
- na šestoj ponovno: srednji red ionako ostaje najpopunjeniji, a u posljednji glatko, bez ikakve gužve, upada "p"
- na sedmoj: ista priča (sad se već pitam gledamo li iste slike Smile)
- na osmoj: najbolji primjer dosad, pritom u suprotnosti s onim o čemu pišeš: u prvom redu, u kojem je manje prostora, više je teksta, a u drugom, s više prostora - manje teksta! Pravilno rastavljanje ovdje bi čak i doprinijelo grafičkoj estetici.

To što je ZoranC napisao očito je slučaj, jer ako su svi primjeri (ovdje prikazanih 5/5) odrađeni na identičan način, ne bih rekao da je riječ o prilagodbi, nego o obrascu.

To je to.

Ne mogu shvatiti da se tako gazi po gramatici jer i stripovi su umjetnost. Doduše deveta, ali umjetnost.
ZoranC
#804 Posted : 26. svibnja 2026. 10:39:22(UTC)

Tu, naravno, ne mislim direktno i samo na Libellus, nego na izjavu (ako je tako) da je to opća praksa u stripovima u prilog estetici.
CheddarBob
#805 Posted : 26. svibnja 2026. 11:23:41(UTC)

Man
ZoranC wrote:
opća praksa u stripovima u prilog estetici.

U ovom skalpovskom primjeru očito i nije riječ o estetici s obzirom na to jedno jedino slovo (u riječi od ukupno osam) koje nikako da pređe u idući red. Djelatnik koji se bavi upisom možda već po automatici to tako radi.

Za vrijeme čitanja ja to i nisam primijetio (utopilo se u podsvijesti), ali odsad će me svaki put podsjetiti na ovu temu. LOL Baš ti hvala! LOL
SZOCK
Paulo Adolfo
#806 Posted : 26. svibnja 2026. 13:06:27(UTC)

Uh...
Nisam to primijetio, a i nije da imam nešto previše vremena za čitanje, ali odsad će definitivno i meni upadati u oči... LOL LOL
No dobro, to je i dalje bolje od Ludensovog "SKALPOVA MU!" BigGrin
Ovdje bar piše "TISUĆU MU SKALPOVA!" BigGrin
Dado R.
#807 Posted : 28. svibnja 2026. 19:25:24(UTC)

Zbilja sam presretan (malo je reći), jer ako se nakon 20 i kusur godina izdavaštva može pisati o rastavljanju slogova u oblačiću stripa kao o "gramatičkim greškama", onda smo odradili vraški dobar posao!BigGrin
Drugi Dado je sve pojasnio, pa nemam što nadodati, samo sam ponosan. Smile Baseball Wink ThumbsUp
I hvala vam što nas po-država-te i da-lje unatoč tim "gre-škama". Love Smile Love
chibi
#808 Posted : 28. svibnja 2026. 22:18:43(UTC)

Dado R. wrote:
Zbilja sam presretan (malo je reći), jer ako se nakon 20 i kusur godina izdavaštva može pisati o rastavljanju slogova u oblačiću stripa kao o "gramatičkim greškama", onda smo odradili vraški dobar posao!BigGrin
Drugi Dado je sve pojasnio, pa nemam što nadodati, samo sam ponosan. Smile Baseball Wink ThumbsUp
I hvala vam što nas po-država-te i da-lje unatoč tim "gre-škama". Love Smile Love

I drugi put, ali mislim da se greškama rastavlja kao grešk-ama.Wink
Dado R.
#809 Posted : 29. svibnja 2026. 10:13:01(UTC)

chibi wrote:
Dado R. wrote:

I drugi put, ali mislim da se greškama rastavlja kao grešk-ama.Wink

Ovisi je li u oblačiću ili nije. BigGrin Cool Wink
Paulo Adolfo
#810 Posted : 29. svibnja 2026. 11:03:03(UTC)

Da ja sad pit-am neš-to dr-ugo, čis-to da malo skren-emo s tem-e...
Jesu li mož-da u pripr-emi poslj-ed-nje epiz-ode Mag-ič-nog Vjet-ra? BigGrin BigGrin LOL LOL
CheddarBob
#811 Posted : 29. svibnja 2026. 11:34:15(UTC)

Man
chibi wrote:
mislim da se greškama rastavlja kao grešk-ama.Wink

Zapravo: greška-ma. Sudeći po skalp-ovima i kit-ovima, imenica u nominativu ostaje u svojem redu, a navezak prelazi u idući. Wink
SZOCK
mmihoci
#812 Posted : 29. svibnja 2026. 11:47:52(UTC)

Paulo Adolfo wrote:
Jesu li mož-da u pripr-emi poslj-ed-nje epiz-ode Mag-ič-nog Vjet-ra? BigGrin BigGrin LOL LOL

Pitao ja to prije koji tjedan (11. travanj 2026.):

Dado A. wrote:
mmihoci wrote:
Opet ja s pitanjem.

Magični Vjetar ove 3 epizode iz 2023. (valjda, "Apaški rat") je možda u planu za ovu godinu?

Već je u produkciji, kad Darko završi naslovnicu ide vani.Cool
Dado R.
#813 Posted : 29. svibnja 2026. 14:06:23(UTC)

CheddarBob wrote:
chibi wrote:
mislim da se greškama rastavlja kao grešk-ama.Wink

Zapravo: greška-ma. Sudeći po skalp-ovima i kit-ovima, imenica u nominativu ostaje u svojem redu, a navezak prelazi u idući. Wink

Pri rastavljanju riječi treba poštovati tvorbene granice...
CheddarBob
#814 Posted : 29. svibnja 2026. 15:52:32(UTC)

Man
Dado R. wrote:
Pri rastavljanju riječi treba poštovati tvorbene granice...

Ma ovo u mojemu posljednjem upisu nije bilo činjenica, već sam aludirao na logiku rastavljanja u dva primjera (skalpovi i kitovi) oko kojih je i započela cijela ova rasprava.

Čime bih i okončao svoj doprinos istoj. Svo ovo vrijeme nisam ni zapažao takve greške, a nalazim ih samo kad ih tražim (ima ih tu i tamo). Nemam nikakvu namjeru tražiti ih dalje, već neopterećeno čitati stripove kao i dosad.
SZOCK
cladis
#815 Posted : 29. svibnja 2026. 22:14:20(UTC)

Opterećujete se sitnicama , sve dok Zagoru ne rastave glavu od tijela , meni svejedno.Pročitao, skužio radnju...teraj dalje😉
Paulo Adolfo
#816 Posted : 29. svibnja 2026. 23:24:34(UTC)

mmihoci wrote:
Paulo Adolfo wrote:

Pitao ja to prije koji tjedan (11. travanj 2026.):

Dado A. wrote:
mmihoci wrote:
Opet ja s pitanjem.

Magični Vjetar ove 3 epizode iz 2023. (valjda, "Apaški rat") je možda u planu za ovu godinu?

Već je u produkciji, kad Darko završi naslovnicu ide vani.Cool

Onda mi je to nekako promaklo...
Hvala na odgovoru! Smile
Users browsing this topic
Guest (4)
41 Pages«<394041
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.